Šašliks..

Šmorējam, brūvējam, audzējam un raudzējam
User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 30 Nov 2016 12:35

Īstais šašliks.
Izvēlas jaunu, ne pārāk treknu cūkas gaļu. Tradicionālajam šašlikam labāk noder šķiņķis. Ja ir vēlme pēc kā neparastāka, izvēlas krūts rajona gabalu. Īpašai baudai var izvēlēties arī ribiņu gabalus. Gaļai nogriež liekos taukus un sagriež gabalos. Labs šašliks ir bez liekiem taukiem un jo mazāki gabaliņi, jo labāk. Ribiņas sagriež pa pāriem. Samaļ sīpolus un sajauc ar gaļu. Sīpols, sagriezts gredzenos, vairāk noder kā dekorācija, nevis garšas iegūšanai. Daži mēdz sīpolu gredzenus uzlikt uz iesmiem pirms cepšanas kopā ar gaļu. Rezultātā, kad gaļa ir gatava, sīpoli ir jau sadeguši. Ja tiešām vēlas, lai gaļai būtu sīpolu aromāts un garša, to lieto tikai samaltā veidā. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Jāņem vērā, ka cūkgaļa maz uzsūc sāli. Nav jābaidās no pārsālīšanas. Ņem adžiku un sajauc ar gaļu. Un novieto uz 24 stundām marinēties. Etiķi, lai pagatavotu labu šašliku, nelieto, jo tas nomāc gaļas īsto garšu. Vīnu lieto tikai "profesionāļi", kuri vēlas „pazīmēties” ar ko īpašu. Marinēt vīnā un apliet cepot iesmus ar vīnu ir pilnīgi bezjēdzīgi. Vīns sadeg un neatstāj ne garšu, ne aromātu. Paliek tikai ārējais efekts, kas uz šašlika kvalitāti nekādi neiespaidojas. Tā kā, ja ir vēlme radīt ārēju efektu, var tā darīt, bet vīnu labāk ir dzert. Adžiku jāizvēlas īstu, var arī pagatavot. Adžika ir tradicionāla gruzīnu tomātu mērce ar speciālām garšvielām, sarkano piparu, sāli un nedaudz zaļumiem. Šai mērcei etiķi nelieto, izmanto tikai garšvielas un svaigus tomātus. Kad gaļa ir gatava, sagatavo ogles cepšanai. Izvēlas labu, sausu malku vai nopērk jau gatavas ogles. Gaļu uz iesmiem saliek tad, kad ogles ir jau gatavas. Gaļu saliek blīvi vienu gabaliņu pie otra, lai gaļas maliņas nepārogļotos. Ribiņas uzliek, iespraužot iesmu starp ribiņām. Sīpolu gredzenus uz iesmiem neliek, to pašu var teikt arī par citiem dārzeņiem.

---------------------------------------------
Aitas gaļas šašliks..
Aitas gaļa nav tik vienkārša kā cūkas gaļa. Ja pagatavo aitas gaļu, izvēlas muguras daļas gabalu aptuveni 7 kg svarā, ne vairāk. Smagāka gaļa (lielāks gabals) būs sīksta un taukaina, un labs šašliks vienkārši nesanāks. Šādu gaļu var marinēt tāpat, kā cūkas gaļu.
Austrālijas recepte. Sagrieztu aitas gaļu marinē 5-6 stundas ļoti stiprā melnā tējā. Pēc tam gaļu rūpīgi nomazgā un daudzās vietās sadursta ar dakšiņu. Gaļa kļūst mīkstāka. Pēc tam sajauc ar samaltiem sīpoliem, sāli, pipariem. Nedaudz nostādina. Pirms cepšanas katrā gabaliņā iegriež, un griezuma vietā ieliek dažus granāta augļa graudus. Tas piedod gaļai īpašu pikantumu un neatkārtojamu garšu.
Liellopu gaļa ir daudzkārt sīkstāka par cūkas vai aitas gaļu. No sākuma gaļu iemērc gāzētā ūdenī. Etiķi nelieto, jo gāzētais ūdens veiks to pašu efektu – padarīs mīkstāku gaļu. Pēc tam var pagatavot tāpat kā cūkas gaļu. Jāņem vērā, ka teļa gaļa uzsūc sāli daudz vairāk. Sāls ir jāizmanto daudz mazāk.
Klasiskais šašliks ar etiķi. Cūkas gaļu sagriež gabaliņos pa 40-50 g. Sagriež sīpolus gredzenos. Traukā liek kārtām gaļu un sīpolu gredzenus, pievieno piparus, sāli etiķi, citronu sulu. Marinē 3-4 stundas.
Aitas gaļas šašliks. Gaļu sagriež 10-15 cm garās plāksnītēs. Tajās ietin no smalcinātiem sīpoliem, ķiplokiem, zaļumiem sāls, garšvielām pagatavotu masu. Pasniedzot apkaisa ar sāli.
Aitas gaļas šašliks ar baklažāniem. 500 g gaļa, 350 g baklažāni, 40 g augu eļļa, melnie pipari, sāls. Gaļu nomazgā un sagriež vienādos gabaliņos. Baklažānus iegriež un griezuma vietās ieliek gaļas gabaliņus, iepriekš tos nedaudz apkaisot ar sāli un pipariem. Uzliek baklažānu (garenā veidā) uz iesma. Cepšanas laikā aplaista ar augu eļļu.
Asais aitas gaļas šašliks. 1 glāze olīveļļa, 1/3 glāze citronu sula, 6 svaigi sīpola loki, 1 ēdamk. Dižonas sinepes, 2 ēdamk. svaigs estragons vai 2 tējk. kaltēts estragons, 2 nelieli kabači - cukini (sagriezti 2.5 cm lielos gabaliņos), 2 nelieli kabači sagriezti gredzenos. Komponentus sajauc. Iegūtajā marinādē ieliek gaļu un kabačus. Trauku noslēdz un glabā 12 stundas ledusskapī. Uz iesma saliek gaļu un kabačus. Cep 8-10 min un aplaista ar marinādi.
Aitas gaļas šašliks. Var izmantot arī citu gaļu. 1 kg gaļa, 5-6 sīpoli, zaļie sīpolu loki, 0.5 gl. 3% etiķis, 3-4 tomāti, 4 ēdamk. tkemali mērce, naža gals kaltētas bārbeļu ogas, 1 citrons, 20 g aitas speķis, melnie pipari, zaļumi, sāls pēc garšas. Gaļu sagriež un sajauc ar pipariem, sāli, sīpoliem, etiķi vai citronu sulu. Marinē 2-3 stundas ledusskapī. Cep 10-15 min. Pasniedz ar mērci, zaļumiem, citronu un pārkaisa ar bārbelēm.
Cūkgaļas šašliks. Gaļu sagriež palielos gabalos. Saliek traukā ar gredzenos sagrieztu sīpolu. Aplej ar svaigu tomātu sulu. Pievieno sāli, piparus. Marinē 12-24 stundas.
Cūkgaļas šašliks. Gaļu sagriež 4 cm lielos gabaliņos. Apkaisa ar pipariem. Sajauc ar sīpoliem - 4-5 daļas gaļa un 1 daļa sīpoli. Pagaidām nesāla. Nostādina 12 stundas ledusskapī, ne vairāk. Ja nepieciešam sīkākā laikā iemarinēt neliek ledusskapī, bet uz 3-4 stundām novieto siltā vietā. 2-3 stundas pirms cepšanas pielej sauso balto vīnu. Sāla tieši pirms cepšanas. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem.
Šašliks no subproduktiem. Sirds, aknas un nieres sagriež gabalos pa 25-30 g. Apkaisa ar sāli, pipariem un sajauc ar sīpoliem un zaļumiem. Masu ietin cūkas iekšējo tauku plēvē, ko iepriekš pamērcē siltā sālsūdenī. Cep uz nelielas uguns

---------------------------------------------
Kaukāza šašliks..
Kaukāza šašliks atšķiras no citiem ar marinādēs izmantotajiem, šim apvidum raksturīgajiem garšaugiem un dārzeņiem.
Kaukāzā šašliku gatavo ne tikai no gaļas, bet arī no nierēm, mēles, plaušām, aknām, sirds.
Pats vienkāršākais marinēšanas veids - sīpoli, sāls, pipari un etiķis. Etiķi izmanto, lai gaļa paliktu mīkstāka. Etiķis atstāj gaļai specifisku piegaršu, kas var nepatikt. Etiķa piegarša nomāc gaļas garšu. Tāpēc etiķi bieži aizvieto ar citronu vai granātābolu sulu. Skābās vielas pievieno atkarīgi no katra gaumes.
Dažkārt marinādei nepievieno sāli, jo tas sausina gaļu. Kad gaļa ir izcepta, to apkaisa ar sāli.
Pie šašlika labāk pasniegt vīnu.
Šašliks uzbeku gaumē.
No kaukāziešu šašlika tas atšķiras ar gaļas gabaliņiem, kuri ir divas, trīs reizes mazāki. Vistas gaļas šašliku cepot apkaisa ar kukurūzu miltiem. Oglēm izmanto alkšņa vai ķirša koksni. Dūmi piedod gaļai īpatnēju aromātu. Marinādei nekādā gadījumā neizmanto etiķi. Gaļai jābūt „ziedu” aromātam ,piemēra bārbeles. Marinādes pamat sastāvdaļas ir sulas vai vīns. Jo „jaunāka” gaļa jo mazāk tā ir jāmarinē un jācep. Gaļu sagriež pēc īpašiem noteikumiem, ņemot vērā gaļas kvalitāti, „vecumu”, tauku daudzumu un cietumu (sīkstumu). Ja gaļa ir taukaināka, griež lielākos gabalos. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no katra gaumes, jo mazāk tā ir cepta, jo vieglāk tā pārstrādājas organismā. Cepšanas laikā gaļu vēlams ne ar ko neaplaistīt. Ja nepieciešams un ir vēlme gaļu cepot aplaistīt, pagatavo ūdens, vīna, sāls un garšvielu maisījumu. Starp šašlika gabaliņiem uz iesma uzliek arī aitas speķa gabaliņus. Dažkārt speķa loksnītēs ietin lieso gaļu un tad cep. Pasniedz ar svaigiem dārzeņiem un zaļumiem.
Šašliks uzbeku gaumē. 500 g gaļa, 80 g tauki, 3 galviņas sīpoli, 50 g kukurūzu milti, anīss, zaļumi, sarkanie pipari. Gaļu nomazgā un sagriež 15-20 g smagos gabaliņos. Komponentus sajauc un nostādina 4-6 stundas. Gaļas gabaliņus uz iesma apkaisa ar miltiem un cep

---------------------------------------------
Šašliks Amazones indiāņu gaumē.
Uz režģa kārtām saliek: palmu vai olīveļļa (ieziež režģi), gaļa (500 g), Brazīlijas sīpoli (3 gab.), Čīles tomāti (2 gab.), Argentīnas bklažāni (1 gab.), Nikaragvas saldie pipari (2 gab.). Kubas majonēze (200 g) un Trinidadas vai Tobāgo siers. Cep cepeškrāsnī 30 min. Devas uzrādītas vienam maltītes viesim.
Sastāvdaļas:
jaunlopa gaļa (jēra gaļa)
labas kvalitātes brendijs (konjaks)
sāls, malti pipari, smaržīgie pipari
garšvielu maisījums šašlikam
sīpoli
lauru lapas
Pagatavošana:
Jaunlopa vai jēra gaļu griež gabalos, lielums pēc paredzamās cepšanas metodes (iesmi vai restes). Trauku iemarinēšanai izvēlās tādu, lai būtu iespējams slogot gaļu. Liek kārtās gaļas gabaliņus, ierīvētus ar garšvielām (sk. augstāk), tad sīpolu kārtu ar pāris lauru lapām.
Iegūto kārtojumu pārlej ar kvalitatīvo alkoholu, pēc aprēķina 1 kg gaļas – 100 g dzēriena, var arī mazāk (~50g). Brendijs tiek lietots etiķa vietā, pēc marinēšanas, kas ilgst 2-3 dienas, nēsi taupīgs, nedzer marinādi. Prieks nav lēts, toties gaļa ir sulīga un ar perfektu garšu!

---------------------------------------------
PARASTS ŠAŠLIKS LATVIEŠU TUSIŅU GAUMĒ
Autors : Rude
Sastāvs
1 kg cūkas kakla karbonādes
2 sīpoli
250 gr baltvīna
3 ēd. k. 9 % etiķa
2 ēd. k. garšvielas šašlikam
½ tējk. citronpiparu
3 ēd. k. eļļas
½ tējk. cukura (var nelikt)
sāls

Sagatavošana
Gaļu sagriež gabaliņos, sīpolu plānās pusripās. Sajauc marinādes sastāvdaļas, nogaršo sāli un skābumu. Pārlej gaļai, ar rokām kārtīgi samīca, uzliek slogu un marinē apmēram 8 stundas.
Grilē uz oglēm vai cepeškrāsnī. Ja nav grila, šašliku var ceptu uz pannas, tikai pirms tam gaļas gabaliņi kārtīgi jānosusina papīra dvielī.

---------------------------------------------
RABARBEROS MARINĒTA GAĻA
Autors : Rude
Sastāvs
Uz 1 kg cūkgaļas
Apmēram 700 gr rabarberu
1 sīpols
pipari, sāls, malta lauru lapa
0,5 – 1 tējk. cukura
jebkurš garšvielu maisījums gaļai (piemēram piedeva šašlikam)

Sagatavošana
Gaļu var griezt kā šašlikam vai šķēlēs.
Rabarberus un sīpolus ļoti sīki sagriež (var samalt gaļas mašīnā). Sajauc ar sāli un garšvielām, samīca ar rokām, lai izdalās rabarberu sula. Maisījumā liek gaļu un noteikti uzliek slogu.
Marinē 12 (ja vēlas maigāk skābu) līdz 24 stundas (skābums būs intensīvāks). Grilē.
..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 30 Nov 2016 12:38

Cūkgaļas šašliks majonēzē
Sastāvdaļas
Uz pusotra kg cūkgaļas (labāk jau kakla karbonāde) es ņēmu 1 citronu 3 nelielus sīpolus nedaudz garšvielas puslitra burciņu majonēzes
Pagatavošana:
Sagriežam cūkgaļu gabalos,
saliekam gaļu bļodā,
sagriežam sīpolus un citronu šķēlītes un pieliekam gaļai,
pieberam garšvielas pēc garšas,
visu labi samaisam,ar rokām to darīt vislabāk,
pievienojam majonēzi un atkal visu labi samaisam,
gatavo šašliku liekam ledusskapi uz trim stundām.
...................
Pikantais cūkgaļas šašliks
Sastāvdaļas
1 kg cūkgaļas kakla karbonādes
3 lieli, svaigi sīpoli
5 ķiploka daiviņas
1 ēdk. adžikas
1 tējk. cukura
2 tējk. sāls
3 tējk. etiķa esences
Gaļu sagriežam gabaliņos. Tik lielos, lai būtu ērti vērt uz iesma.
Lai gaļa labāk ievilktos, ieteicams to ar rokām kārtīgi izmīcīt
Tad gaļai uzliekam slogu, liekam aukstumā uz vismaz 1 diennakti marinēties. Jārēķinās, ka šašlikam marinējoties, etiķis iesūksies gaļā, un marināde kļūs vājāka,iesaku marinādi pagaršot arī tad, kad šašliks ir marinējies apm. 1h. Ja marināde šķiet par vāju, pievienojiet tam vēl etiķi, sāli vai adžiku.
...................
Cūkgaļas šašliks majonēzē

Sastāvdaļas
Uz pusotra kg cūkgaļas (labāk jau kakla karbonāde) es ņēmu 1 citronu 3 nelielus sīpolus nedaudz garšvielas puslitra burciņu majonēzes
Pagatavošana:
Sagriežam cūkgaļu gabalos,
saliekam gaļu bļodā,
sagriežam sīpolus un citronu šķēlītes un pieliekam gaļai,
pieberam garšvielas pēc garšas,
visu labi samaisam,ar rokām to darīt vislabāk,
pievienojam majonēzi un atkal visu labi samaisam,
gatavo šašliku liekam ledusskapi uz trim stundiņam.
Var arī atstāt uz nakti ledusskapī.
..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 24 Jan 2018 12:06

..interesants šašļika cepšanas veids cepeškrāsnī..
http://gardedis.lv/saslika-pagatavosana ... 1770720917
..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
Algis
Biedrs
Atbildes: 250
Pievienojies: 15 Feb 2017 17:25
Reputation: 14
Atrašanās vieta: Rīga-Ķekava

Šašliks..

Atbildētby Algis » 24 Jan 2018 14:01

Nu Tu dikti pacenties :respekt: , jāgaida tik mazliet piemērotāks laiks un jāsāk testēt receptes
Zeme paciešs visus

User avatar
AndrisM
Biedrs
Atbildes: 201
Pievienojies: 16 Feb 2017 11:51
Reputation: 17
Atrašanās vieta: Rīga

Šašliks..

Atbildētby AndrisM » 24 Jan 2018 14:12

Nu moins! Tagad nu gan ātrāk gribas, lai tā ziema beidzas... :respekt:

User avatar
Pinus
Jauniņais
Atbildes: 52
Pievienojies: 18 Dec 2017 19:22
Reputation: 8
Atrašanās vieta: Vanema

Šašliks..

Atbildētby Pinus » 24 Jan 2018 14:51

Jūs ziemā šašliku neēdat? Principa, vai kādu reliģisku motīvu vadīti? :)

User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 24 Jan 2018 14:59

:labs:
..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 24 Jan 2018 17:28

..tātad..man pareizā ticība..arī ziemā šašļiks smeķē..iemarinēju,,nezinu..rītdien vai parītdien provēs el.cepešplītī uzcept..
DSC_3320_Easy-Resize.com.jpg
DSC_3321_Easy-Resize.com.jpg
Jums nav tiesību apskatīt pielikumus šajā tēmā.
..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
Eurotek
Biedrs
Atbildes: 2134
Pievienojies: 06 Mar 2017 16:36
Reputation: 154
Atrašanās vieta: Kurland Hochburg

Šašliks..

Atbildētby Eurotek » 25 Jan 2018 21:51

Jātriņ tutenis,un jāaiziet laukos poe kaimiņienes aitām ciemā :D
Bikstu bakstu-ņi*ujā,čamdu čamdu-o jā!

User avatar
Gollums
Biedrs
Atbildes: 1231
Pievienojies: 29 Nov 2016 15:56
Reputation: 121
Atrašanās vieta: Ragana

Šašliks..

Atbildētby Gollums » 25 Jan 2018 23:42

:nirdz: ... vai tik ,pati kaimiņiene ,Tev interesē vairāk par tām aitām..... :uzacis:
Gollums Sprīdīša draugs.

User avatar
KurmisV
Biedrs
Atbildes: 198
Pievienojies: 23 Dec 2016 13:57
Reputation: 28

Šašliks..

Atbildētby KurmisV » 26 Jan 2018 12:39

Šad un tad,kad šašlika vairāk,slinkums cept- es to saveru uz iesmiem un ielieku kūpinātavā,var arī kopā ar zivīm vai vistām.Neskādē.
Iznāk savādāks kā cepts.
Sulīgāks. Nav apogļojies.
Liekas tāds sātīgāks.

User avatar
Eurotek
Biedrs
Atbildes: 2134
Pievienojies: 06 Mar 2017 16:36
Reputation: 154
Atrašanās vieta: Kurland Hochburg

Šašliks..

Atbildētby Eurotek » 26 Jan 2018 18:53

Gollums wrote::nirdz: ... vai tik ,pati kaimiņiene ,Tev interesē vairāk par tām aitām..... :uzacis:

Kaimiņiene 50 gadi vecāka :D
Bikstu bakstu-ņi*ujā,čamdu čamdu-o jā!

User avatar
Gollums
Biedrs
Atbildes: 1231
Pievienojies: 29 Nov 2016 15:56
Reputation: 121
Atrašanās vieta: Ragana

Šašliks..

Atbildētby Gollums » 26 Jan 2018 20:34

Labi iemarinējies ,,šašliks,, !!!!! :villa:
Gollums Sprīdīša draugs.

User avatar
007
Biedrs
Atbildes: 2379
Pievienojies: 29 Nov 2016 17:15
Reputation: 122
Contact:

Šašliks..

Atbildētby 007 » 28 Jan 2018 23:59

..kad satiksi,,tad iepazīsi..

User avatar
Helmuts
Biedrs
Atbildes: 3009
Pievienojies: 28 Nov 2016 18:39
Reputation: 160
Atrašanās vieta: Windau
Contact:

Šašliks..

Atbildētby Helmuts » 29 Jan 2018 11:26

007 uz tiem aizmirstajiem samarinējumiem laikam jau polārlapsa uzgūlusies... nav atskaite par cepāsanas procesu :nirdz:
Ļaunu nepieminu - atriebšos, aizmirsīšu


Atgriezties uz

Kas ir Pieslēdzies

Lietotāji, kuri atrodas šajā forumā: Nav reģistrētu lietotāju un 1 viesi